Systemy kaw mrożonych
Nie ma lepszego sposobu na ochłodę w gorące dni niż mrożona kawa. Sprawdź ofertę systemów kaw mrożonych, które wydobędą doskonały smak i aromat w zmrożonej formie.
Kawy konwencjonalne schłodzone lodem czyli Ice Coffee
Aby przygotować pyszne Ice Coffee, należy wypełnić naczynie lodem, do smaku dodać syrop wybrany przez klienta oraz zalać porcję kawy np. podwójne espresso. To najbardziej banalny
z przepisów.
Choć jest niezwykle prosty, pozostawia jedno ważne pytanie: jakiej kawy należy użyć, aby kawa odpowiadała gustom klientów?
Z pewnością nie może to być kawa mocno wypalona – smak naszego Ice Coffee mocno na tym ucierpi. Zależy nam, aby jej aromat był orzeźwiający i świeży.
Posiadam szereg ziaren dedykowanych kaw, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagającego klienta.
Aby łatwo wytworzyć naszą porcję mrożonej kawy, oferuję Cafitesse Ice latte, czyli linię ekspresów produkujących gotową podstawę tegoż napoju. Po wciśnięciu jednego przycisku, szklanka wypełni się gotowym schłodzonym napojem z 100% ziaren Arabiki.
Potem wystarczy dodać lodu oraz syropu, a Ice Latte jest gotowa
do podania!
Dla Miłośników Kawy jakości specialty pozostaje parzenie typu Cold Brew oraz Nitro Cold Brew
Co oznacza Cold Brew?
Jest to sposób zaparzania, a raczej macerowania przez kilkanaście godzin najwyższej jakości ziaren Arabiki (kawa Specjalty).
Jakie są zalety Cold Brew?
Jest to metoda przygotowywania kawy, która uwypukla jej oryginalny smak, redukując zarówno nutkę goryczy jak i kwasowości obecne w kawie podawanej na ciepło. Co ważne, Cold Brew jest delikatna dla żołądka.
Czym jest Nitro Cold Brew?
To zimna kawa azotowana, czyli parzona na zimno kawa, wymieszana z azotem. Nitro Cold Brew to ostatnio modny orzeźwiający drink.
Jakie są zalety Nitro Cold Brew?
Azot niejako wciska się w strukturę kawy, nadając jej aksamitne i gęste body. Nitro ujawnia nuty smakowe, zazwyczaj nieobecne w cold brew.
Ważnym elementem wizualnym Nitro jest pianka i „efekt wodospadu”. Pianka to jednak nie tylko efekciarstwo – dzięki niej Nitro wydaje się słodsze (w wyniku tajemniczej iluzji oszukującej nasze kubki smakowe).
Jaka jest zawartość kofeiny w Nitro Cold Brew?
Tym, co niewątpliwie ucieszy kofeinowych zapaleńców jest fakt, że azot czyni kofeinę, zawartą w kawie, lepiej wchłanianą. Nawet stu mililitrowa szklaneczka Nitro daje „kopa” porównywalnego do 200ml kawy przelewowej czy małego podwójnego espresso.
W ofercie m. in.:
Przykład
Przykład
Przykład
Przykład
Jak można wytworzyć Cold Brew oraz Nitro Cold Brew w łatwy i przyjemny sposób?
Do tej pory technika parzenia na zimno opierała się na moczeniu grubo zmielonych ziaren kawy przez 16 godzin w dużych wiadrach warzelniczych znajdujących się w chłodni.
Proces ten miał wiele wad. Oprócz ekstremalnie długiego czasu parzenia, rosło wysokie ryzyko zakażenia naparu przez osobę go produkującą.
Rozwiązaniem okazały się nowoczesne maszyny od Hard Beans Coffee Roasters.
Maszyny Hard Beans Coffee Roasters pozwalają skrócić ten proces z 16 godzin do zaledwie 45 minut i wytworzyć w tym czasie od 4,5 aż do 20 litrów gotowego napoju w całkowicie sterylnych warunkach.
Rola pracownika sprowadza się do zmielenia kawy i umieszczenia jej w koszu filtrującym. Urządzenie po uruchomieniu automatycznie napełnia się wodą oraz rozpoczyna i kończy ekstrakcję w pożądanym momencie. Następnie maszyna filtruje i przelewa Cold Brew do beczki.