Kawa Specialty - co warto o niej wiedzieć?
W latach 70-tych ubiegłego wieku, na konferencji producentów kawy w Stanach Zjednoczonych, po raz pierwszy użyto terminu specialty coffee, który utożsamiano ze zmianą podejścia do tego surowca.
Ta zmiana w postrzeganiu kawy oznaczała nastawienie na jakość, a nie, jak niestety czasami miało to miejsce, wyłącznie na ilość.
Dostrzeżono wtedy potencjał w produkowaniu kawy najwyższej jakości – czystej w smaku i zupełnie odróżniającej się od wszystkiego, co dostępne było wówczas na rynku.
Co charakteryzuje kawę specialty?
- ręczny zbiór - każdy owoc kawowca zbierany jest ręcznie, co gwarantuje, że do paczki nie trafi ziarno niedojrzałe, spleśniałe czy też uszkodzone przez szkodniki. Ma to ogromny wpływ na jej smak i nasze zdrowie.
- czysty i wyjątkowy smak. W kawie specialty dominuje słodki smak, tak czysty i pełny, że nie potrzeba jej słodzić.
- ziarna z bardzo niewielką ilością wad – jeśli występują w kawie, niejednokrotnie sprawiają, że kawa ma zapach stęchlizny, jest cierpka lub nadmiernie kwaśna.
- różnorodność – ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają swój charakterystyczny aromat i smak. Pijąc kawę specialty dokładnie wiemy, skąd pochodzi i jak może smakować.
- gwarancja świeżego zbioru – surowe ziarno pochodzi z najświeższych zbiorów.
- świeże wypalanie – kawa pochodzi z palarni i trafia do klienta w ciągu maksymalnie kilku tygodni.
Kawa jest badana i oceniana przez wybitnych specjalistów na każdym etapie jej produkcji.
Sprawdza się jej konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych.
Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Tylko 10 % ziaren na świecie osiąga ten próg.
Wielu moich klientów sądzi, że to produkt ekskluzywny i przez to znacznie droższy. Zupełnie niesłusznie – często dochodzi do sytuacji, w której przygotowane mieszanki dla klientów kosztują dokładnie tyle samo, co zwykły produkt takich marek jak Segafredo, Darboven czy też Alfredo.
Jak to możliwe?
Odpowiedź tkwi w procesie produkcji i dostawy. Na samym początku kawa sprowadzana jest bezpośrednio z plantacji, np. z Indonezji czy państw Ameryki Południowej, wypalona w małej Palarnii z tradycjami w Polsce i sprzedawana bezpośrednio dla Państwa.
Bez pośredników i rozbuchanej reklamy – 100% smaku i aromatu.
Jako ambasador oraz regionalny dystrybutor kaw takich palarni jak HAYB i Hard Beans, z miłą chęcią wprowadzę bezkosztowo firmy w niezwykły świat kaw specialty. To jakość, której można zaufać!